Mine Çiçeği Bakımı Sulaması Yetiştirmesi ve Hastalıkları

mine çiçeği açmış ve açacakDiğer adı verbena olan mine çiçeği her renkten olup boyları 20 cm ile 80 cm kadar uzayabilir. Koyu yeşil renkli ve tüylü gövdesi bitkinin tepesine doğru dallara ayrılır. Yaprakları tüylü, koyu renkli, kenarları derin dişli ve sapsızdır. Meşe yaprağına benzer. Mine çiçeği ne kadar narin görünse de aslında fazla bakım istemeyen bir çiçektir. Güneşe ve güneşsizliğe dayanıklı yapısıyla uzun yıllar yaşayabilir. Fazla neme ihtiyaç duymaz. Karadeniz, İç Anadolu, Marmara ve Ege’de kolaylıkla yetişir. Genellikle park ve bahçelerde kullanılır. Balkonlarda saksı içerisinde de rahatça yaşayabilirler. Mine çiçeği, verbalin adı verilen acı tatlı glikozitler, uçucu yağ, yapışkan bitki sıvısı ve tanen içerir. Bazı yerlerde bitkinin yaprakları yemeklere, çiğ olarak salatalara ve evde yapılan içkilere katılır.

BAKIMI-SULAMASI-YETİŞTİRİLMESİ
Çiçekli yer örtücü olarak da kullanılabilir. Yetiştirileceği yer rüzgarlı, güneşli ve havadar olmalıdır. Yeterince rüzgar almayan yerlerde kolaylıkla mantar hastalıklarına yakalanabilirler. Susuzluğa ve sıcağa dayanıklıdır. Mine çiçeği güneşi sevdiği için güneş görmeyen yerlerde yaşamazlar. Sıkışıklığı sevmeyen bir çiçek olup fazla bitişik dikilmemelidir. Güneş gören balkonlarda saksı içerisinde yetiştirilebilir. Boyu 45 santim uzayabildiği için sarkıcı olarak asılan saksılarda yetiştirilmesi uygundur. Yazları aşırı sıcak olan memleketlerde güneşi tepeden alan yerde çiçeğin üzerine gölgelik yapılmalıdır.

Sulama işlemi toprak kurudukça yapılmalıdır. Rüzgarı az olan yerde mantar hastalığından korumak için günde bir defa sulama yapılması daha iyi olacaktır. Gece yapılan sulamada toprak ıslak kalacağı için kolayca mantar hastalığına yakalanabilir. Sulama işlemi çiçeğin tepesinden yapılmamalıdır. Açan çiçekleri ani ısı değişimine uğradığı için çiçek dökme, kuruma gibi sonuçlar doğurabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında çiçeğin kuruyan bölgesi çiçeğe zarar vermeden budanmalıdır. Mine çiçeği genellikle fazla toprak seçmez. Fakat kumlu, killi, çabuk süzülen, sıkışmayan toprakları severler.

ÇOĞALTILMASI
Mine çiçeği genellikle tohumdan çoğalan bir çiçektir. Daldırma işlemiyle de çoğaltılması yapılabilir. Tohumlar güneş görmemesi ve hava almaması için 1 cm derinliğe gömülmelidir. Çoğaltma işlemi ekim ayından nisana kadar yapılabilir. Tohumları ekmeden önce bir gün suda bekletin bu işlem sayesinde tohumun erken çatlaması ve daha erken filizlenmesi sağlanır. Daldırma işleminde çiçekten kesilen dalın genç, sağlıklı bir sürgün olmasına dikkat edilmelidir. Toprağa daldıracağınız ucun düz olarak değil sivri bir şekilde olmasına dikkat edilmelidir.mine çiçeği açmaya başlamış halimine çiçeği açmaya başlamasımine çiçeği beyaz

14 Ekim 2015 tarihinde Mevsimlik Çiçekler içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin. Yorum yapın.

Yorum bırakın